Als u en uw partner uit elkaar gaan, moet er veel geregeld worden. Nog los van alle emoties die met een scheiding gepaard gaan, krijgt u ook te maken met de verdeling van het vermogen. Veel kunt u prima zelf regelen. Bijvoorbeeld de verdeling van de inboedel. De verdeling van andere vermogensbestanddelen kent echter een wirwar aan regels. Schakel hierbij een gekwalificeerd adviseur in: dat is geen luxe, maar een noodzaak!
De fiscale regels rondom een echtscheiding zijn complex. Denk hierbij aan pensioen, de eigen woning en een nieuw af te sluiten hypotheek. Maar ook aan regelingen als het kindgebonden budget en de inkomensafhankelijke combinatiekorting. HLG accountants en adviseurs wordt regelmatig ingeschakeld bij echtscheidingen. Wij adviseren u graag, onder meer in deze situaties:
PENSIOEN
U heeft pensioen opgebouwd tijdens het huwelijk. En uw ex-partner misschien ook. Als u hier geen afspraken over maakt, is de Wet Verevening Pensioenen bij Scheiding van toepassing. Bij echtscheidingsconvenant zijn hier afspraken over te maken. Wij brengen de fiscale consequenties hiervan in kaart en dragen alternatieven aan.
EIGEN WONING
Hebben u en uw ex-partner gezamenlijk een eigen woning? Dan luistert het nauw wie de hypotheekrente blijft betalen in de scheidingsperiode en wie blijft wonen in de echtelijke woning. In sommige gevallen raakt één van de partners de hypotheekrenteaftrek kwijt. Een juiste regie van de betalingen kan dat voorkomen.
Ook de regels bij aflossing van een nieuwe hypotheek zijn lastig. Wist u bijvoorbeeld dat de partner die in de woning blijft wonen voor de helft een nieuw huis krijgt? Het gevolg hiervan is, dat de nieuwe partner daardoor de aflossingsvrije hypotheek niet meer mag voortzetten. Ook de eigenwoningreserve komt bij echtscheiding om de hoek kijken. Wij zetten de fiscale consequenties van een nieuwe woning en hypotheek voor u op een rij.
FISCAAL PARTNERS
In het jaar van echtscheiding kunt u ervoor kiezen om het hele jaar nog als fiscaal partners aangemerkt te worden. In sommige gevallen is dat aantrekkelijk, in andere gevallen niet. Wij adviseren u hierover.
HEEFT U KINDEREN?
De kinderen worden na de scheiding bij één van de ouders ingeschreven staan in de Basisregistratie Personen. Bij welke ouder is inschrijven het handigst? Dit kan van invloed zijn op het kindgebonden budget, de kinderopvangtoeslag en de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Wij denken met u mee!
HEEFT U EEN EIGEN ONDERNEMING ?
Als uw onderneming deel uitmaakt van het te verdelen vermogen, moet er een waardering moeten plaatsvinden. Onze Register Valuators zijn gespecialiseerd op het gebied van bedrijfswaarderingen en adviseren u graag.
Wilt u meer weten of een afspraak maken? Neem dan contact op via info@hlg.nl of 033-4347200.