In uw eigen bank-app ook rekeningen van andere banken bekijken? Vanaf dit jaar is het mogelijk. De PSD2-regeling gaat namelijk ook in Nederland van kracht dit jaar. Wat is deze regeling, en wat betekent het voor u?
WAT IS PSD?
Payment Service Directive (PSD) zorgt voor de regulering van betaaldiensten in de Europese Unie. In 2009 werd de eerste richtlijn ingevoerd, PSD1. Hierdoor kan iedereen binnenlandse- of grensoverschrijdende betalingen doen. PSD1 introduceerde daarnaast de mogelijkheid om betaaldiensten aan te bieden, ook als je geen bank bent. Voorbeelden hiervan zijn iDEAL, Adyen en Mollie. PSD2 gaat een stap verder. Met PSD2 kunnen ook anderen dan de rekeninghouder zelf of zijn bank toegang krijgen tot de betaalrekening. Hiervoor is wel altijd toestemming van de rekeninghouder nodig. U kunt uw betaalgegevens dus delen met andere bedrijven, of u deelt betaalgegevens van andere banken met uw bank.
WAT ZIJN DE GEVOLGEN VAN PSD2?
Door PSD2 komen er meer betaaldienstverleners die met elkaar concurreren. Zij zullen nieuwe diensten ontwikkelen. Bijvoorbeeld mobiele apps als alternatieven voor pinpas- en creditkaartbetalingen. Vaak zijn daar betaalgegevens voor nodig. PSD2 regelt dat u uw eigen betaalgegevens veilig kunt delen. Dit maakt het makkelijker om in een webshop te betalen. En u heeft alle geldzaken handig bij elkaar op één plek.
WAT BETEKENT DIT VOOR DE ONDERNEMER?
PSD2 heeft twee directe gevolgen voor ondernemers:
- Winkels en webshops mogen geen toeslag vragen voor betalingen met een gangbare creditcard, overschrijvingen, automatische incasso’s en iDEAL-transacties. Voor andere betaalinstrumenten mag de winkelier de werkelijke kosten doorberekenen aan de consument.
- Bij pre-autorisaties bij pin- en creditcardbetalingen moet de verkoper duidelijk aangeven welk bedrag er als tijdelijke borg wordt gereserveerd. Na definitieve levering wordt het werkelijke bedrag afgerekend. Daarna moet het bedrag van de pre-autorisatie onmiddellijk worden vrijgegeven. Pre-autorisaties komen onder andere bij voor bij hotels, onbemande benzinestations en autohuur.
WANNEER GAAT HET IN?
PSD2 moest eigenlijk op 13 januari 2018 in alle Europese landen in nationale wetgeving zijn omgezet. Nederland heeft dat niet gehaald. Op 4 december 2018 is het wetsvoorstel door de Eerste Kamer aangenomen. De inwerkingtreding is afhankelijk van de publicatie in het Staatsblad.
VRAGEN OVER PSD2 VOOR UW ONDERNEMING?
Met PSD2 wordt het inrichten van uw administratie makkelijker. In onze pakketten zijn koppelingen met diverse banken al mogelijk. Dit bespaart tijd en verklein de foutkans. Voor veel klanten hebben wij deze koppeling al gemaakt. Wilt u hier meer over weten, of heeft u vragen over PSD2 voor uw onderneming? Neem dan contact op met Jeroen Moraal via jm@hlg.nl.