We hebben er al eerder over geschreven: de werkkostenregeling. Ook wel bekend als de WKR. Het is een fiscale regeling die sinds 1 januari 2015 bestaat en de oude regelingen voor vergoedingen en verstrekkingen vervangt. Via de WKR kan de werkgever onbelaste vergoedingen aan zijn werknemers geven. Hij mag zelfs zaken vergoeden waar een werknemer privé voordeel van heeft, bijvoorbeeld een tablet of sportabonnement.
Aanvankelijk was de regel dat het totale bedrag van de onbelaste vergoeding onder de 1,2% van de totale loonsom van alle medewerkers samen blijft. Dit noemen we de vrije ruimte. Wanneer het bedrag boven die grens kwam, dan moest de werkgever een extra bedrag van 80% belasting betalen.
WIJZIGING WKR 2020
Sinds dit jaar, eigenlijk naar aanleiding van de Coronacrisis, is de vrije ruimte verhoogd. Nu geldt dat als het totale bedrag onder de 1,7% van de eerste 400.000 euro van de loonsom van alle medewerkers blijft, dit onbelast als vergoeding gegeven mag worden.
WAT BETEKENT DIT VOOR U?
U heeft meer ruimte om uw medewerkers te belonen. Vooral in tijden van Corona waar alles nét even anders is. Waar u misschien wel veel meer van uw medewerkers vraagt dan normaal. Een extraatje die binnen de vernieuwde WKR valt is voor u een minder grote belasting en voor uw medewerkers een groot gebaar!
WKR BEREKENEN KAN BEST LASTIG ZIJN
De WKR kan best een ingewikkeld verhaal zijn, daarom heeft de SRA een overzichtspagina van alle producten met betrekking tot de WKR gelanceerd. Deze bevat een rekenmodel dat op 15 juni van dit jaar is toegevoegd en waarin de laatste wijziging van de WKR door corona is meegenomen. Dit model vindt u hier.
U kunt met dit model een eerste inventarisatie maken van vergoedingen en verstrekkingen. Maar wilt u dat wij u over het berekenen van de WKR adviseren? Zodat u zeker weet dat uw WKR volledig volgens de daarvoor opgestelde regels is opgesteld? Neem dan contact op met Henk Luigjes.