Vanaf 1 juli 2021 gelden nieuwe btw-regels voor e-commerce. Er geldt een lager drempelbedrag voor afstandsverkopen en een vernieuwde vereenvoudigde btw-aangifte via een éénloketsysteem zodat u niet in elk EU-land afzonderlijk btw hoeft af te dragen. Tevens vervalt de btw-vrijstelling voor import tot 22 euro. Tot slot worden de platformen verantwoordelijk voor de btw-afdrachten van verkopen via hun platform.
WAT IS ER VERANDERD VANAF 1 JULI 2021?
1. DREMPELBEDRAGEN PER LAND VERDWIJNEN EN ÉÉNLOKETSYSTEEM
Wanneer u met uw Nederlandse webshop een jaaromzet van 10.000 euro of meer behaalt met verkopen aan consumenten in EU-landen buiten Nederland, moet u vanaf 1 juli de BTW van dat betreffende land in rekening brengen. Wanneer uw omzet in andere EU-landen onder de 10.000 euro per jaar blijft, dan mag u Nederlandse btw in rekening blijven brengen. Het drempelbedrag van 10.000 euro geldt voor alle EU-landen samen (in plaats van per land). Voor de tweede helft van 2021 geldt een drempelbedrag van 10.000 euro. De daaropvolgende jaren geldt een drempelbedrag van 10.000 euro per kalenderjaar. De door deze regeling in andere EU-landen verschuldigde belasting kan worden afgedragen via een éénloketsysteem. Hierdoor hoeft u niet in ieder land afzonderlijk btw-aangifte te doen.
2. BTW-VRIJSTELLING IMPORT TOT 22 EURO VERVALT
De btw-vrijstelling voor invoer-btw op zendingen met een waarde tot en met 22 euro is vervallen. Hiermee creëert de EU een ‘gelijk speelveld’ voor alle verkopers binnen en buiten de EU. Bij invoer van goederen in de EU is altijd invoer-btw verschuldigd, ongeacht de waarde van de zending. Ook betaalt u inklaringskosten. Dit zijn kosten die de douane of het post-of koeriersbedrijf rekent voor het afhandelen van uw inklaring van geïmporteerde producten. Naast invoer-btw bestaan deze kosten bijvoorbeeld uit de douaneaangifte van goederen, opslagkosten en administratieve afhandeling. Zendingen met een waarde tot en met 150 euro blijven wel vrijgesteld van invoerrechten. Wanneer u producten van buiten de EU aan klanten verkoopt die geen btw-aangifte doen, dan geeft u de btw aan in het EU-land waar de goederen binnenkomen.
3. PLATFORMEN DRAGEN BTW AF BIJ ACTIEVE ROL
Als ondernemer bent u verantwoordelijk voor de btw-afdracht over producten die u via een platform aan consumenten verkoopt. In de nieuwe btw-regels zijn de platformen verantwoordelijk voor deze btw-afdracht als het platform een ‘actieve rol’ speelt. Een actieve rol is meer dan alleen digitaal vraag en aanbod bij elkaar brengen. Bijvoorbeeld bestellingen en betalingen van producten faciliteren. Het platform ondersteunt aankoop en levering van producten aan particuliere klanten en is daardoor btw verschuldigd in het land waar de klant woont.
WIJ HELPEN U GRAAG
Heeft u vragen over de nieuwe btw-regels voor e-commerce? Neem hiervoor contact op met uw relatiebeheerder via info@hlg.nl of 033 – 434 72 00.