Een schenking is een bewuste keuze en het is een daad van vrijgevigheid. De één wordt armer en de ander rijker. Maar in sommige gevallen wordt er onbedoeld een schenking gedaan. En daar komt u vaak pas achter als u merkt dat u schenkbelasting bent verschuldigd. Hoe zit dat precies, en hoe voorkomt u het? Een casus.
Stel: u bent met meerdere mensen aandeelhouder in een besloten vennootschap. Dan kondigt één van de aandeelhouders aan dat hij met pensioen gaat. Deze persoon besluit om het pensioen in eigen beheer af te kopen. U organiseert een afscheidsfeest binnen de maatschap. Met een glimlach en een schat aan mooie herinneringen gaan de vennoten uit elkaar.
Deze glimlach verstart als er een forse aanslag schenkbelasting binnenkomt bij de medeaandeelhouders. Hoe kan dit? Er was toch geen sprake van een schenking?
VRIJGEVIGHEID
Jawel, dit is een schenking, zegt de Belastingdienst. Omdat de vertrekkende aandeelhouder de fiscale waarde van zijn pensioen in één keer kreeg uitgekeerd, is de waarde van de aandelen van alle leden van de vennootschap gestegen. De commerciële waarde van het pensioen is immers hoger. Voor de Belastingdienst voldoet een schenking in de zin van de successiewet aan twee voorwaarden: de schenker wordt armer en de ontvanger wordt rijker. Daarnaast is er sprake van vrijgevigheid: de schenker heeft gewild dat de ontvanger een geldbedrag kreeg.
RECHTSZAAK
Hoe nu verder? De medeaandeelhouders leggen het geschil voor aan de rechtbank. De schenking is immers geen daad van vrijgevigheid. De DGA had een liquiditeitsbehoefte omdat hij met pensioen ging. Het was niet zijn bedoeling om de medevennoten een schenking te doen. De kans bestaat dat de rechter de DGA gelijk geeft: in oktober was er een soortgelijke casus, maar dan met een onbedoelde schenking bij echtscheiding. In deze casus oordeelde de rechtbank dat de aanslag schenkbelasting ten onrechte was opgelegd.
Wilt u er zeker van zijn dat u in een soortgelijk geval geen schenkbelasting hoeft te betalen? Neem contact op via info@hlg.nl of 033-4347200.